QA. Dikuasakan oleh Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Muslimah yang solehah itu umpama ANGIN yang lalu, mereka hadir tanpa disedari, tetapi kehadiran mereka itu mendamaikan hati

 
8 Februari 2016

Setia

Setia itu apa? Janji tidak akan nakal-nakal? Janji akan masih suka manusia yang sama? Janji tidak akan menggatal dengan manusia lain?Bagi aku, setia itu adalah pilihan. Di mana walau kau telah dihidangkan berjuta pilihan manusia yang lebih baik, kau tetap mahukan seorang manusia dan manusia itu adalah dia dan sentiasa dia.

Setia itu tidak perlu berbalas-balas. Jika dia setia, baru kau mahu setia. Tidak. Itu bukan setia.  Setia itu apabila kau rasa perasaan kau buat dia terlampau besar sehingga kau sanggup reserve diri kau dan hidup kau hanya buat dia tanpa mengharapkan balasan. Tapi jika dia juga setia, itu adalah anugerah.

Ya, tidak semua manusia setia. Tapi apabila kau suda jumpa yang setia, boleh tak jangan jadi kurang berakal dengan mencari manusia lain yang belum tentu mahu setia sama dengan kau buat selamanya seperti dia?

Kita kadang kala leka, kita sudah diberi banyak tapi masih tamak dan mahukan yang tidak pasti.  Manusia jenis ini biasanya akan jadi manusia yang rugi. Jadi hati-hati.


#CP: Faiz Ibrahim

0 tautan:

Updates Melalui E-Mail