QA. Dikuasakan oleh Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Muslimah yang solehah itu umpama ANGIN yang lalu, mereka hadir tanpa disedari, tetapi kehadiran mereka itu mendamaikan hati

 
31 Julai 2011

Harapanku pada Ramadan Mu


Ramadhan, masih adakah kesempatan waktu untuk kita bertemu? Tinggal beberapa jam sahaja lagi Ramadhan akan tiba.

Dalam mengira detik-detik yang akan berlalu hingga menemui Ramadhan, hati terasa amat berdebar-debar juga merasa sayu. Apakah masih ada lagi waktu untuk diri kita mengecapi kemanisan Ramadhan yang bakal menjelang tiba?

Masih adakah hari-hari esok untuk kita bertemu dengan Ramadhan?

Setelah setahun kita menunggu, apakah masih ada Ramadhan untuk kita pada kali ini?

Ya, debaran ini mungkin lebih indah dari menghitung hari pernikahan. Ia adalah satu kekasih yang ditunggu-tunggu saban tahun. Yang datang hanya sementara. Yang datangnya meminta kita mengorbankan hal-hal keduniaan lalu menumpukan sepenuhnya diri kita kepada Pencipta.

Sungguh, inilah bulan kemuliaan. Moga Allah menyampaikan kita kepada bulan kerahmatanNya ini. Moga kita bertemu dengan Ramadhan kali ini. Dan moga kita telah persiapkan diri untuk menemui bulan yang kita nanti. Puasa kita, ibadah kita, tilawah kita, moga Allah memberi keberkahan atas setiap persediaan diri kita.

Doa daripada Rasulullah s.a.w diriwayatkan daripada Anas r.a:

"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban, serta panjangkanlah umur kami hingga sampai ke bulan Ramadhan."

(H.R Baihaqi)

Moga dalam keberkahan persediaan ini, Allah menyampaikan kita kepadanya.Wahai Tuhan, sampaikanlah kami kepada bulan kerahmatan dariMu, Ramadhan Kareem. Detik demi detik dihitung, mogakan bertemu wahai bulan yang dirindu oleh semua kaum mukminin..

0 tautan:

Updates Melalui E-Mail