QA. Dikuasakan oleh Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Muslimah yang solehah itu umpama ANGIN yang lalu, mereka hadir tanpa disedari, tetapi kehadiran mereka itu mendamaikan hati

 
8 Mei 2009

tak cukup berat badan???orang yg berlebihan berat badan sibuk nak diet..org kurg brt bdn pl sibuk nak tambah...mcm2 je...
kenapa aku nak utarakan tajuk ni ye?? hehehehee... 

bila bertemu dgn kwn lama, mesti mereka tegur "eh mu dah makin kurusla.."ye ke??oooo tension nye aku... "mu x cukup makan ke??"...oh tidak....!!!!

Ramai orang mengalami masalah tubuh badan yang kurus. aku adalah salah seorang seorang daripada mereka. ak telah berusaha untuk menambah berat dan saiz badan namun tidak berhasil.

Sebenarnya, ada dua faktor kenapa kita tidak berjaya menambah berat badan.Yang pertamanya adalah, makanan yang diambil tidak sempat diproses menjadi nutrien yang boleh digunakan oleh tubuh secara 100% sepenuhnya disebabkan ooleh kadar metabolisme yang cepat. Ini menyebabkan nutrien dibuang begitu sahaja dengan sia- sia.

Yang keduanya adalah pengambilan makanan yang sedikit ( makan sedikit sahaja dah rasa kenyang). Perut tidak dapat menampung pengambilan makanan yang dalam kuantiti yang banyak disebabkan telah menjadi kebiasaan makan sedikit sahaja."Mungkin anda asyik makan dan makan, tetapi berat badan anda tida
k bertambah. Jika begitu, anda mungkin mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Dalam lain perkataan, anda adalah  �pembakar tenaga� yang sangat cekap. Jika berat badan anda berkurangan, anda harus mula meningkatkannya kepada berat badan yang sihat! Bagaimana melakukannya?
 • Makan lebih banyak untuk menambahkan jumlah kalori.
 • Jangan makan terlalu banyak. Sebaliknya, makan lebih kerap sepanjang hari. Ambillah sarapan pagi, makan tengahari, makan malam, dan ambillah snek yang sihat untuk mengalas perut.
 • Selalulah ikuti cara pemakanan yang seimbang, seperti yang ditunjukkan pada Panduan Piramid Makanan
 • Pilihlah makanan yang �tumpat nutrien�, maknanya makanan yang penuh berkhasiat, sepe
  rti susu dan putih telur.
 • Jika anda ingin mengikuti diet protein-tinggi atau mengambil pil untuk menambahkan berat badan, anda harus berbincang dengan doktor, pakar pemakanan atau pakar diet dahulu.
 • Bersenamlah selalu. Ya, senaman boleh membantu! Ia meningkatkan selera makan anda. Anda akan mendapat lebih tenaga daripada membakar tenaga.
 • Dapatkan cukup tidur. Apabila anda tidur, anda menyimpan tenaga.

  "
 Kismis sesuai untuk menambahkan berat badan. Makan 30 gram kismis setiap hari untuk
 tujuan ini.
1 tautan:

Inspirasi Hati Kurniaan Ilahi berkata...

assalamualaikum..
yeayea.. byk makan memberatkan mata..membutakan hati..

huhuhu sama2 kita berusaha.. :)

Updates Melalui E-Mail